Zoeken in deze blog

dinsdag 5 december 2017

Bankiers geloven in eigen werkelijkheid

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer (links) en financiële man Bas Brouwers (foto Waldthausen)


Pijnlijk om te lezen hoe bankiers van de Rabo Bank niets hebben geleerd van het verleden. Of beter gezegd. Pijnlijk om te lezen hoe ze het verleden misbruiken om hun toekomst glans te geven. Het klopt dat er ooit een Boerenleenbank was. Een bank van en voor boeren omdat andere banken hun behoeften niet begrepen. Dat is lang geleden. Na vele fusies, reorganisaties en ontslagen staat er een moderne groot bank. Die bank boert goed. Dat heeft echter niets met het boeren verleden te maken. Er zitten bankiers die bij elke bank hadden kunnen zitten. Met dezelfde auto’s, maatpakken en fraaie schoenen. Niet echt iets om te associëren met boeren. Laat staan de welriekende werkelijkheid van hardwerkende boeren. 

En omdat banken niet sexy zijn gaan marketeers en reclamemakers aan de slag. Gezocht wordt een onderscheidende merkpersoonlijkheid. Al gauw kom je dan uit op de boeren van weleer. Maar met een generatie die denkt dat melk uit de melkfabriek komt en niet uit een koe, heb je daar niets aan. En zo ontstaat het idee om iets te doen met derde wereld en voedsel. Die nieuwe doelgroep reist immers veel en start allerlei acties op voor schooltjes, waterpompen en geiten. Die zoeken een bank die meer doet dan kleine projecten opzetten en financieren. En zo bedenken de marketeers dat in een globaliserende wereld de bankiers van de Rabo de wereld kunnen verbeteren. Sterker nog, het wereldvoedselprobleem gaan oplossen. Secretaresses vinden het prachtig, vrouwen van leden van Raad van Bestuur kraaien van opwinding en de commissarissen knikken instemmend. Dit is wat we nodig hebben. De Voedselbank maar dan op wereldwijde schaal. Goed voor het image, goed voor het balanstotaal en goed voor de bonussen. 

En daar komt die vervelende consument. Die gaat een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie en krijgt nog gelijk ook. Paniek. Een belletje naar PR en een interview met de Volkskrant is geregeld. Groot staan de boerende wereldredders op de foto in hun maatpakken en glimmende schoenen. Lachend om hun boeren slimmigheid. Die klacht daar “stappen ze overheen” en die campagne “passen we aan”. Want Nederland zal weten hoe goed de Rabo bezig is. Goed bezig met gemeenschappen waar ze wat om geven. Pardon? In mijn dorp bestaat de Rabo uit een betonnen kubus met een pinautomaat. Daar mag de gemeenschap in regen en wind geld uit de muur trekken. 

Dan eens kijken wat ze wereldwijd voor gemeenschappen doen. Op de site van de Rabo staat een aparte pagina Growing a betterworld together” gepubliceerd op 16 oktober. Dus duidelijk een pagina die gemaakt is voor de nieuwe campagne. Groot luidt de kop “Met gepaste trots kondigt Rabobank Kickstart Food aan: een driejarig programma dat de overgang naar een duurzame food & agrisector gaat kickstarten.” Dus het gaat om een programma van drie jaar. Zo weinig tijd denkt de Rabo nodig te hebben om het wereldvoedselprobleem op te lossen. Knappe jongens en meisjes daar bij de Rabo. Je vraagt toch echt af in welke wereld bankiers leven. “Ons doel is dat in 2030 100% van onze klanten een algemeen geaccepteerd duurzaamheidscertificaat heeft behaald, met daarin ook eisen rondom duurzaam bodembeheer”. Tja, van bankiers zou je verwachten dat ze kunnen rekenen. Maar 2017 plus 3 jaar is toch echt 2020 en geen 2030 beste bankiers. 

Bij het doorworstelen van de lappen teksten val je van de ene in de andere verbazing. Een willekeurige greep onzin: “Rabobank is een belangrijke aanjager van deze nieuwe, groene revolutie” en “Maar het monster is groot en veelkoppig” of “Als een consument een auto wil hebben, zet de producent uit allerlei onderdelen een auto in elkaar.” en als laatste deze “Om de stijgende zorgkosten in de hand te houden, moeten we de komende jaren vooral inzetten op preventie.”. Hier is iemand als een gek in de weer geweest om de lezer te bombarderen met een stortvloed aan informatie. Een bekende techniek om de aandacht af te leiden van waar het echt om gaat. Beetje doorzichtig van de marketeers van de Rabo. 

De consument van 2017 is mondig en laat zich niet meer door bankiers voor het lapje houden. Het is pijnlijk dat het om een plan van maar drie jaar gaat. Daarmee zakt de Rabo door het bancaire ijs. Het enige wat bankiers willen is geld maken met geld. En boeren hebben krediet nodig. Hoe meer grotere boeren, hoe meer krediet banken kunnen geven en terug betaald krijgen. En daar zit nu het hypocriete van deze campagne in. 

Ben zelf betrokken bij meerdere projecten in Afrika. Van koeien tot geiten en van yoghurt tot kaas. Alle contacten met de Rabo hebben tot niets geleid. “Past niet in ons beleid” of we werden doorverwezen naar een lokale partner. Dat bleek dan een bank te zijn die wel geld wilde lenen maar een koe of lemen hut geen onderpand vond. Dit programma van de Rabo is niets anders dan een mislukte publiciteitsstunt waar de kleine boeren wereldwijd niet beter van worden. 

Als het de Rabo menens is dan komen ze uit hun ivoren toren en gaan wereldwijd de kleine boeren helpen. Ja daar loop je een risico. Gebruik daarom het geld van die dure campagne, het hockeyen en die leuke bonussen om dat risico af te dekken. En je hoeft er geen organisatie voor op te tuigen. Neem bijvoorbeeld PUM. Heeft een groot netwerk met lokale vertegenwoordigers. En zeer ervaren vrijwillige experts op het gebied van alle gebieden die de Rabo benoemd. Hebben alleen gebrek aan geld. En laat een bank dat nou net hebben. Het zou de Rabo sieren als ze deze campagne stoppen en het geld stopt in bijvoorbeeld een PUM. Dat levert precies op wat de Rabo wil. Een goed imago, verbeteringen voor nu en in de toekomst en potentiële leners. Want uiteindelijk gaat het bij boeren en bankieren om geld verdienen. 

Daar wordt iedereen echt beter van.